Снимки: БулФотоИсторията не бива да се заличава. Тя изгражда самочувствие и

...
Снимки: БулФотоИсторията не бива да се заличава. Тя изгражда самочувствие и
Коментари Харесай

Сакскобургготски: Историята не бива да се заличава, рушенето на паметници не е добър признак

Снимки: БулФото

" Историята не трябва да се заличава. Тя построява самочувствие и свързва обществото. Рушенето на монументи не е добър симптом " - това каза някогашният министър председател Симеон Сакскобургготски на тържествена гала за отбелязването на 130 години от рождението на цар Борис Трети във Военната академия в София. 

" Историята не може и не трябва да се заличава или да се пробва да се заличава. Тя е нещо, което в действителност ни свързва всички. В този ред на мисли рушенето на монументи не е добър симптом, първо. И второ - в случай че всеки режим или политическа система потегля да разрушава предходните, нямаше да има нито Триумфалната арка, нито пирамиди, нито друго ", добави Сакскобургготски, представен от БНР. 

Думите му идват на фона на преместването на Паметника на руската войска в София, което породи необятен публичен и политически спор " за " и " срещу ". Заговори се и за унищожаване на паметника " Альоша " в Пловдив, въпреки окончателното решение на локалните управляващи да не е взето. 

 Симеон Сакскобургготски беше посетител във Военната академия " Г. С. Раковски " в София, където беше маркирана 130-ата годишнина от рождението на цар Борис Трети - неговият татко, който е ученик на Академията.

Симеон Втори (Сакскобургготски) е цар на българите в интервала 1943-1946 година, а след премахването на монархията напуща страната. Завръща се десетилетия по-късно, като в интервала 2001-2005 година е министър ръководител на България.

Наскоро, след повече от десетгодишна правосъдна борба, която страната води, с цел да си вземе назад дворци, гори и земи, Софийският областен съд призна българската страна за притежател на 66 недвижими парцели, върнати преди повече от 20 години на Сакскобургготски. 

Роденият на 30 януари 1894 година в София цар Борис Трети пък е наследник на цар Фердинанд I и Мария Луиза. Възкачва се на престола на 3 октомври 1918 година, когато е едвам на 24 години. По време на неговото царуване дамите в България за първи път получават изборни права, а вследствие на комплицирани дипломатически игри и ангажименти с Германия и Съюз на съветските социалистически републики той съумява да върне отнетата ни десетилетия по-рано Южна Добруджа.

Царят съумява и да се контракти с Хитлер Македония да е под български протекторат, без значение че тя е в състава на Третия райх по това време. В началото на март 1943 година в резултат на персоналната интервенция на Борис е анулирана и заповедта за депортиране на българските евреи. 

На гала в зала " Тържествена " на Военната академия бяха връчени дипломите на докторантите и студентите от втора промяна на 21-ия випуск - " Васил Левски ". На церемонията участваха заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов, ректорът на Академията генерал-майор Тодор Дочев, преподаватели и членове на управлението на Висшето военно учебно заведение. 

" На 30 януари означаваме 130 години от рождението на Негово Величество Борис Трети. На тази дата по нов жанр, през 1894 година, проехтяват 101 топовни салюта, отбелязващи раждането на българския престолонаследник - първородната рожба на княз Фердинанд и княгиня Мария Луиза ", напомни генерал-майор Тодор Дочев. 

Той изясни, че през днешния ден Военната академия продължава традициите да приготвя висококвалифицирани фрагменти за въоръжените сили и системата за отбрана на националната сигурност на България. " Съхранява и предава към новите генерации опита и знанията; родолюбивия дух и ерудиция; традициите и новаторския жанр ", добави ректорът на висшето учебно заведение. 

" Обучението в Академията се прави в постоянна, задочна и отдалечена форма. За следващ път през 2023 година изпълняваме на 100 % държавния план-прием за студентите в първи курс. В Академията се образоват докторанти по 10 докторски стратегии, студенти за придобиване на образователно-квалификационната степен магистър по 12 специалности от професионалното направление " Национална сигурност " " и една компетентност от професионалното направление- " Психология ", изясни генерал-майор Тодор Дочев.

" Вие би трябвало да бъдете уверени, че сте взели едно извънредно вярно решение да бъдете студенти, и през днешния ден - абитуриенти на елитна просветителна институция ", означи ректорът на Академията.

Първи дипломите си получиха докторантите. След тях бяха оповестени и отличниците на випуск " Васил Левски " ", както и останали приключили получиха своя формален документ за висше обучение. 

" Това е едно извънредно значимо образователно заведение - първото, което е дало плеяда български пълководци, изнесли военните дейности от войните на нашето родно място за национално обединяване. Академията е дала и доста държавници, които са заемали значими държавни постове, в това число Негово Величество българският монарх ", означи заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов, представен от Българска телеграфна агенция.

" Завършването на Военната академия е церемониален акт, който Ви дава опция, въз основата на знанията, които сте получили, да работите сполучливо за реализация на вашето професионално развиване ", добави той.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР